memorii Radu Mihai Dimancescu (1929-2017)

Reorganizari, vecinatati


Prin anul 1934, dupa decesul lui Titica Eustatiu, via acestuia compusa din 6 pogoane vie si 2 pogoane padurice trebuia sa fie impartita intre Eugenia, casatorita cu Paul Adolf Grunau si nea Mitita Eustatiu. In cadrul unui consiliu de familie tinut la Bucuresti, sub presiunea calendarului viticol, s-a dat in provizorat lui Paul Adolf Grunau calitatea de a administra cel de al treilea amplasament pana la finele anului 1935.

Trecand acest provizorat, Mitita Eustatiu care era foarte “chitibusar” si imprevizibil a insistat foarte mult ca el sa anexeze proprietarea defunctului dand o despagubitre de 50% lui Paul Adolf Grunau. Unul din argumente era ca via lui Paul Adof Grunau nu se invecina direct cu proprietatea defunctului.

Mitita Eustatiu, impreuna cu fiica sa Ivona Eustatiu casatorita cu juristul Iuliu Petrusca, domiciliata in Bucuresti, pe strada Olari, renunta la a mai folosi vechea locuinta din parcela tatalui ei si reuneste tot inventarul viticol in crama si pivnita situata pe amplasamentul defunctului Titica Eustatiu.

Recapituland, Paul Adolf Grunau ramine cu 14 pogoane, iar Mitita cu 18 pogoane vie si 2 pogoane padure.
Amandoua proprietatile viticole (Eustatiu si Paul Adolf Grunau) formau impreuna cu via Eforiilor (alaturata lor) avangarda dealurilor, primele inaltari de relief aparute compact in fata cimpiei Baraganului. Via Eforiilor, administrata de doamna Todie, isi prelungea proprietatea si pe zona de est, acolo unde lunca Cricovului, bogat impadurita, se extindea prin hatisuri si printr-o densitate neobisnuita de vegetatie, pana sus pe deal, in vecinatatea ulucilor proprietarilor vecini si a paduricii Eustatiu.
Aceasta zona era folosita de Paul Adolf Grunau pentru incursiuni vanatoresti (fazani si iepuri).

Revenind la vecinii viei Paul Adolf Grunau din Valea Mieilor vecinatatile erau urmatoarele:
Spre drumul vicinal vecinatatea cu via Nabadae (birjar cunoscut al zonei Urlati) si casuta lui.
In deal, vecinatate cu antreprenorul Voichita din Ploiesti (avand copii pe Viorica si Niki). Este de remarcat performanta de exceptie a drumarilor adusi de acesta care au reusit sa amenajeze un drumul pietruit pentru automobilul familiei sale.
La nord, pe un orizont iluzoriu era situata via mostenitorilor Greceanu (general erou din primul razboi mondial).
La est era situata via reunita a lui Mitita Eustatiu.

Ajunsi la Greceanu, realizam ca orizontul a fost estimat derutant, oferindu-ne alte zari si alte culmi de deal. Dupa ore de mers prin minunatele decoruri succesive, unde in zari serpuieste lunca Cricovului spre munti, se ajunge la punctual geodezic, constructie din lemn, alaturi de un esantion de civilizatie: vila Aurica Mateescu, cu alei asfaltate si lumina electrica, situata la cota cea mai inalta a dealurilor din zona.
Dupa ploi, cand aerul era rarefiat, se auzeau rafale si cadente ritmice pe trenurile ce treceau pe calea ferata Ploiesti-Buzau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu