Intr-o dimineata de vara, am mers la o noua vanatoare cu bunicul meu, “tan-tan-tane”. Era in 1936.
Dupa catava zile, pe 8 octombrie 1936, Paul Adolf Grunau se stingea linistit din viata, venerat de familie, elogiat de corpul profesoral si de studentii sai.

In contextul de provizorat in care tan-tan-tane coordona administarea viei defunctului Titica Eustatiu, am plecat cu bunicul meu spre “cancelarie”, nume simandicos, ales anume spre a-l obliga pe Nicolae Radu, vierul defunctului Mitita Eustatiu, sa fie mai patruns de disciplina si raspundere in a da socoteala de intrebuintarea timpului si a banilor cheltuiti. Din doua in doua zile erau verificari scriptice intr-un mic birou… cancelaria.
Tan-tan-tane, dupa ce a fost salutat de vier l-a intrebat pe acesta daca ”a bagat ceva sub nas”. Dupa care s-a hotarat sa revenim mai tarziu la cancelarie. Eu m-am uitat mirat spre amandoi. Indepartandu-ne, bunicul mi-a tradus: inseamna daca a luat masa. Cum se pare ca vom merge dupa masa la cancelarie, ne-am continuat drumul, devansand vanatoarea proiectata.
Curand, strecurandu-ne prin trestia inalta am ajuns la o uluca lipsa din gardul de hotar spre Eforie. Trecand prin via lui madame Todie am coborit pe o poteca salbatica in lunca putin umblata a Cricovului, proprietate tot a Eforiei. De data aceasta tan-tan-tane nu cauta vulpi sau iepuri ca in alte dati. In patru randuri a tras atunci cand nu ma asteptam in vazduh. Intr-un final, s-a multumit cu impuscarea a doua potarnichii pe care cu greu le-am gasit, neavand cainele cu noi.
Eram in clasa a 2-a primara atunci si tan-tan-tane s-a dresat lui tanti Ella, raspunzandu-i la intrebarea pusa: “Da, m-am distrat cu adorabila creatura cat am fost singuri acasa”.
Eram in clasa a 2-a primara atunci si tan-tan-tane s-a dresat lui tanti Ella, raspunzandu-i la intrebarea pusa: “Da, m-am distrat cu adorabila creatura cat am fost singuri acasa”.
citeste si:
___________________________
- Istoricul invatamantului silvic in Romania (1906) (BCU)
Manualul Silvic, traducere din germana (Botanica/1911, Zoologia/1912) - Numiri de cadre didactice - 1926 (Scoala Politehnica din Bucuresti)
- Articol publicat (Revista Padurilor, septembrie 1936)
- Cuvinte pentru Profesorul Grunau la retragerea din activitate (Viata Forestiera, februarie 1934)
- la moartea Profesorului Grunau (Revista Padurilor, noiembrie1936, Viata Forestiera, octombrie 1936)
- Povestea lui Paul Grunau, Adevarul, 2017
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu