memorii Radu Mihai Dimancescu (1929-2017)

Dotarile cramei


Inca inainte de 1930 Paul Adolf Grunau a cumparat de la Fabrica de Butoaie din Pitesti butoaie cu clapa, avand o capacitate de 100 de deca. La curatire se decupla capacul din fundul butoiului, muncitorul intrand in interior spre a inlatura rezidurile depuse folosind pucioasa.

In afara de vechile butoaie, Paul Adolf Grunau procurase alte 40 de butoaie sosite cu trenul in gara Albesti-Muru si transportate de acolo pana la Valea Mieilor cu carul cu boi. Separat, cumparase 2 zacatoare, 2 budane mari, mai multe hardaie, mai multe cofere (pentru cules), un malaxor cu roti dintate. Toate acestea, pe langa butoaie vechi - respectabile ca numar - umpleau crama din barne de stejar situata vis-à-vis de curtea utilitara.

O piesa de baza a utilajului viticol continua sa fie pompa manuala actionata de doua persoane care manevrau in cuplu, in sens alternativ si in pozitie inversa, aceeasi tija verticala mobila. Pompa era racordata cu 2 furtunuri groase - primire/plecare - cu diametrul de 10 cm. Se intrebuinta la pomparea/transferul vinului, dupa procesul de fermentare, din crama noua, de la nivelul parterului, printr-o gaura in planseul din bolti de caramida, in pivnita, unde vinul avea sa fie depozitat in alte butoaie curatate. De asemenea, pompa se intrebuinta atunci cand carele cu boi sau autocamioanle cumparatorilor soseau sus in curte, la intrarea scarii spre pivnita, urmand ca vinul sa fie transferat prin pompare din butoaiele din pivnita.
In arsenalul viticol mai erau 6 pompe de stropit.


Totodata, trebuie amintit cazanul de tuica cu toate ustensilele aferente in care se perapara tescovina, apreciata de cunoscatori ca fiind la 60-70 de grade ca tarie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu